Hummus z ciecierzycy
Hummus to pasta o delikatnym sezamowym smaku, wywodząca się z bliskiego wchodu. Idealnie komponuje się z potrawami śródziemnomorskimi, chlebkiem pita, ale nie tylko. Hummus świetnie sprawdzi się jako baza do dressingów, sosów a także jako dip do warzyw. Jest lekki smaczny i zdrowy.
Hummus to połączenie ciecierzycy z pastą sezamową Tahini. Wykonanie jest bardzo proste, możesz je przygotować z suchej ciecierzycy, lub użyć tej ze słoiczka. Hummus jest doskonałym źródłem białka roślinnego, przez co jest doskonałą opcją dla wegetarian i wegan.
Hummus jest bogaty w żelazo, kwas foliowy, fosfor i witaminy z grupy B- wszystkie są ważne dla wegetarian i wegan. Dodatkowo ciecierzyca jest doskonałym źródłem błonnika, który reguluje procesy trawienne. Błonnik z ciecierzycy sprzyja rozwojowi zdrowych bakterii jelitowych, które odżywiają komórki jelitowe.
Co będzie Ci potrzebne:
- 1 szkl. ciecierzycy suszonej (lub słoik gotowanej)
- 1 cytryna
- 1/4 szkl. pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka łyżek wody
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jeśli używasz suszonej ciecierzycy zamocz ją na noc w wodzie. Na drugi dzień odlej wodę, opłucz i gotuj w osolonej wodzie ok. 1,5h. Odcedź i opłucz pod zimną wodą. Pastę tahini wrzuć do blendera lub zblenduj w misce na gładką masę (możesz dodać odrobinę wody). Po czym dodaj sok z cytryny, czosnek i oliwę. Zblenduj do uzyskania jednolitej masy (jeśli całość jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody) po czym dodaj ciecierzycę i zblentuj wszystko na jedną masę. Pod koniec dodaj kmin rzymski, sól i pieprz.
Gotowe!
Przechowuj hummus w pojemniczku z zamknięciem lub w słoiczku, w lodówce do 5 dni.
Powiązane wpisy
Kalafiorowe Curry
Kolejne z jednogarnkowych, zimowych dań. Jedno z tych super dań, które dobrze odżywia i syci, a przy tym jest lekkostrawne i małokaloryczne...
Ajurwedyjskie złote mleko
Złote mleko to tradycyjny ajurwedyjski napój na bazie mleka i mielonych przypraw orientalnych. Głównym składnikiem złotego mleka jest kurkuma...
Sałatka z kalafiorem i serem Halloumi
Dzisiaj czas na sałatkę! Choć za oknem jeszcze wiosny nie widać to nasz organizm z pewnością ma już dość zimowych zup i zaczyna domagać...