Pieczone bataty z serem feta i suszonymi pomidorami
Pyszne bataty na obiad!! Kto nie lubi, koniecznie musi spróbować tego przepisu!
Przepis wpadł mi w ręce kiedy bardzo nie chciało mi się jechać na zakupy, a miałam ochotę na pożywny obiad. Pamiętałam, że jakiś czas temu kupiłam bataty, a lodówce zawsze mam różne rodzaje sera i produkty, które mogą się przydać do szybkich, wymyślonych przepisów! Tak więc, znalazłam ser feta, dodałam suszone pomidorki i to już można było nazwać obiadem!
Danie jest bardzo proste i pyszne, jedyne o czym musisz pamiętać: bataty pieką się godzinę. Dlatego warto pomyśleć o obiedzie zanim dopadnie nas wilczy głód
Co będzie Ci potrzebne:
- bataty (jeden na jedną osobę)
- ser feta (mniej więcej 100g na jednego batata)
- suszone pomidory (w oliwie, lub suszone, ale wtedy dodaj trochę oliwy)
- sól / pieprz
- opcjonalnie możesz dorzucić pestki dyni / słonecznika / siemię lniane
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Bataty nakłuj kilkakrotnie widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na 50-60 min (nie musisz ich wkładać w folię ani smarowa oliwą). Od razu przygotuj sałatkę. Fetę pokrój w kostkę dodaj suszone pomidorki i trochę oliwy (z zalewy lub oliwę z oliwek)
Kiedy bataty będą miękkie, ostrożnie wyjmij je z piekarnika i odstaw na kilka minut do wystudzenia. Przekrój wzdłuż. Łyżką możesz wyciągnąć trochę miąższu i nałożyć na to sałatkę z fety.
Smacznego
Powiązane wpisy
Kasza jęczmienna z masłem orzechowym
Kasza jęczmienna jest bogata w błonnik, który wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego, a jak wiemy, zdrowe jelita pozytywnie wpływają na...
Zupa kalafiorowa z jarmużem
To wyjątkowo pyszne połączenie kalafioru z jarmużem doda Ci energii i naładuje mnóstwem witamin! Zarówno kalafior, jak i jarmuż należą do...
Sałatka z kalafiorem i serem Halloumi
Dzisiaj czas na sałatkę! Choć za oknem jeszcze wiosny nie widać to nasz organizm z pewnością ma już dość zimowych zup i zaczyna domagać...