Sałatka z kalafiorem i serem Halloumi
Dzisiaj czas na sałatkę! Choć za oknem jeszcze wiosny nie widać to nasz organizm z pewnością ma już dość zimowych zup i zaczyna domagać się wiosennych, lżejszych potraw.
U mnie sezon sałatkowy powoli się zaczyna. Pierwsza sałatka (na pewno nie ostatnia) w tym roku to mix szpinaku z pieczonym kalafiorem i serkiem halloumi. Przepyszna i sycąca sałatka idealna na lunch i kolację.
Co będzie Ci potrzebne:
- 5 łyżek oliwy (około)
- 100g serka halloumi
- połówka kalafiora
- garść szpinaku
- * opcjonalnie żurawina, mieszanka pestek i orzeszków
Przygotowanie:
1. Piec nagrzej do 180 st.
2. Szpinak umyj, osusz i połóż na talerz.
3. Kalafior pokrój w plastry szerokości ok. 1,5 cm, posmaruj oliwą z obu stron dopraw solą i pieprzem, po czym połóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 min (po 15 minutach przewróć na drugą stronę)
4. Pod koniec pieczenia kalafiora, usmaż serek halloumi- na rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy. Smaż z obu stron po około 3 min. (Uważaj, żeby patelnia nie była zbyt gorąca)
5. Ciepły kalafior i serek połóż na szpinaku, posyp żurawiną i dodatkami.
6. Smacznego!
Powiązane wpisy
Jajecznica z jarmużem
Zawsze staram się przemycić coś zielonego do mojego jedzenia. Ostatnio moim ulubionym śniadaniem jest jajecznica z jarmużem! Jajka bogate w...
Kalafiorowe Curry
Kolejne z jednogarnkowych, zimowych dań. Jedno z tych super dań, które dobrze odżywia i syci, a przy tym jest lekkostrawne i małokaloryczne...
Zupka tajska z zielonym curry, warzywami i krewetkami
Tajska zupka z zielonym curry jest jedną z moich ulubionych zup. Delikatne połączenie słodkiego mleczka kokosowego z pikantnym zielonym curry i...