Czekoladowo-orzechowy krem z daktyli

Bycie joginką to nie tylko praktyka asan i medytacja. Bycie joginką to przede wszystkim zdrowe i świadome funkcjonowanie na co dzień. Odnosząc to do odżywiania mamy połączenie zdrowego i świadomego jedzenia, które pozwala nam urozmaicić i napełnić słodyczą naszą dietę, bez bólów brzucha, zaparć czy nudności.

Daktyle to jedne z najsłodszych darów natury. Mają wysoką zawartość cukru, ale są również bogate w mikroelementy i błonnik, które czynią je słodką, ale zdrową i wartościową przekąską.

Czekoladowo-orzechowy krem z daktyli często nazywa się „zdrową nutellą”. Faktycznie jego smak przypomina nutellę, ale jest zdecydowanie zdrowszy i pyszniejszy!

Krem z daktyli zrobisz w 5 minut i możesz wykorzystać go na wiele różnych sposobów, na przykład do naleśników, lodów czy ciast, ale najlepiej smakuje w swojej oryginalnej formie, jedzony łyżką!

Co będzie Ci potrzebne:

  • 1 szkl. suszonych daktyli (bez pestek)
  • 2 łyżki masła orzechowego (lub garść wybranych orzechów)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2-5 łyżek mleka (migdałowe, kokosowe lub krowie)
  • 1/3 szkl. wody

Przygotowanie:

Daktyle możesz zamoczyć na noc w wodzie, lub zalać na 10 min gorącą wodą, żeby zmiękły.
Lekko rozmoczone daktyle odcedzić (wodę z daktyli zostaw w razie gdyby krem był zbyt gęsty).
Do blendera wrzuć: daktyle, masło orzechowe, kakao i kilka łyżek mleka lub wody z daktyli.
Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy – w razie potrzeby dodaj więcej mleka lub wody z daktyli.

Voilà! Krem gotowy do zjedzenia 🙂