Zupka tajska z zielonym curry, warzywami i krewetkami
Tajska zupka z zielonym curry jest jedną z moich ulubionych zup. Delikatne połączenie słodkiego mleczka kokosowego z pikantnym zielonym curry i warzywami tworzy przepyszne, pełnowartościowe i sycące danie!
Nie musisz wybierać się do Tajlandii, żeby spróbować tej pysznej zupki. Pasta z zielonego curry jest ostra i składa się z mieszanki tradycyjnych tajskich ziół, które posiadają wiele właściwości leczniczych. Bogate w białko oraz niezbędne witaminy i minerały curry sprawi, że danie będzie nie tylko pyszne, ale także zdrowe! Pasta z zielonego curry dostępna jest w większości marketów.
Uwaga! Pasta z zielonego curry jest ostra.
Co będzie Ci potrzebne:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 cebula (pokrojona w piórka)
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 2 łyżki pasty zielonego curry (jeśli wolisz łagodniejszą wersję dodaj mniej pasty)
- 1 papryka (pokrojona w paski)
- 2 marchewki (pokrojone w talarki lub cienkie paski)
- puszka mleka kokosowego
- łyżeczka sosu rybnego (można pominąć)
- 1 łyżka liści Kaffir
- 100 ml bulionu
- 250g krewetek (najlepiej bez ogonków) rozmrożone i osuszone (możesz pominąć)
- * opcjonalnie: inne warzywa, świeża kolendra, lub szczypiorek
- podawaj z ryżem Basmati
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu
- Na patelnię wlej i podgrzej olej kokosowy (na średnim ogniu) po czym dodaj imbir z czosnkiem i przesmaż około minuty.
- Dodaj cebulę i zeszklij około 2 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj resztę warzyw i pastę curry. Wymieszaj wszystko i podsmaż przez chwilę po czym dodaj mleko kokosowe (dobrze wymieszaj zanim dodasz), bulion i liście Kaffir. Duś pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodaj rozmrożone krewetki i gotuj na małym ogniu około 5 minut.
- Na koniec dodaj sos rybny, kolendrę i wszystko wymieszaj.
- Na miseczkę nałóż ryż i zalej zupą.
- Smacznego!
Powiązane wpisy
Hummus z ciecierzycy
Hummus to pasta o delikatnym sezamowym smaku, wywodząca się z bliskiego wchodu. Idealnie komponuje się z potrawami śródziemnomorskimi...
Czekoladowo-orzechowy krem z daktyli
Bycie joginką to nie tylko praktyka asan i medytacja. Bycie joginką to przede wszystkim zdrowe i świadome funkcjonowanie na co dzień. Odnosząc to do odżywiania mamy połączenie zdrowego i świadomego jedzenia, które pozwala nam urozmaicić i napełnić słodyczą naszą dietę, bez bólów brzucha, zaparć czy nudności. Daktyle to jedne z najsłodszych darów natury. Mają wysoką […]
Makaron z warzywami i pieczarkami w wersji light
Dania makaronowe są jednymi z moich ulubionych. Są proste, szybkie i sycące, a do tego każde danie możemy dowolnie modyfikować. Makaron to...