Jajecznica z jarmużem
Zawsze staram się przemycić coś zielonego do mojego jedzenia. Ostatnio moim ulubionym śniadaniem jest jajecznica z jarmużem!
Jajka bogate w białko oraz tłuszcze nienasycone są doskonałym źródłem ważnych składników odżywczych, witaminy B6, B12 i witaminy D.
Jarmuż z kolei jest jednym z super liściastych warzyw, bogatym w błonnik, przeciwutleniacze, wapń, witaminy C i K, żelazo oraz szeroką gamę innych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Połączenie jarmużu z jajkiem stanowi pyszne, pełnowartościowe śniadanie, które doda Ci energii na cały poranek!

Co będzie Ci potrzebne:
- oliwa z oliwek
- jajka
- jarmuż
- sól
Jak wykonać jajecznicę z jarmużem?
Na średnim ogniu podgrzej łyżeczkę oliwy. Dodaj poszarpany (albo pokrojony) na małe kawałki jarmuż i podsmaż go około minuty. Wbij jajka, poczekaj chwilę aż białko się zetnie po czym rozmieszaj całość. Dodaj szczyptę soli.
Smacznego! 🙂
Powiązane wpisy
Egzotyczna zupa ze słodkich ziemniaków
Słodkie ziemniaki są jednymi z moich faworytów. W tym daniu świetnie połączyły się z mlekiem kokosowym i imbirem, tworząc wyjątkowo...
Sałatka z kalafiorem i serem Halloumi
Dzisiaj czas na sałatkę! Choć za oknem jeszcze wiosny nie widać to nasz organizm z pewnością ma już dość zimowych zup i zaczyna domagać...
Zimowa herbatka
Sezon zimowy nie należy do najprzyjemniejszych w roku. Dnie są krótkie i chłodne. Niechętnie wychodzimy z domu, dlatego powinniśmy sobie...