Jajecznica z jarmużem
Zawsze staram się przemycić coś zielonego do mojego jedzenia. Ostatnio moim ulubionym śniadaniem jest jajecznica z jarmużem!
Jajka bogate w białko oraz tłuszcze nienasycone są doskonałym źródłem ważnych składników odżywczych, witaminy B6, B12 i witaminy D.
Jarmuż z kolei jest jednym z super liściastych warzyw, bogatym w błonnik, przeciwutleniacze, wapń, witaminy C i K, żelazo oraz szeroką gamę innych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Połączenie jarmużu z jajkiem stanowi pyszne, pełnowartościowe śniadanie, które doda Ci energii na cały poranek!
![](https://lakshmi-joga.pl/wp-content/uploads/2022/04/jajecznica-j-1024x768.jpeg)
Co będzie Ci potrzebne:
- oliwa z oliwek
- jajka
- jarmuż
- sól
Jak wykonać jajecznicę z jarmużem?
Na średnim ogniu podgrzej łyżeczkę oliwy. Dodaj poszarpany (albo pokrojony) na małe kawałki jarmuż i podsmaż go około minuty. Wbij jajka, poczekaj chwilę aż białko się zetnie po czym rozmieszaj całość. Dodaj szczyptę soli.
Smacznego! 🙂
Powiązane wpisy
Czekoladowo-orzechowy krem z daktyli
Bycie joginką to nie tylko praktyka asan i medytacja. Bycie joginką to przede wszystkim zdrowe i świadome funkcjonowanie na co dzień. Odnosząc to do odżywiania mamy połączenie zdrowego i świadomego jedzenia, które pozwala nam urozmaicić i napełnić słodyczą naszą dietę, bez bólów brzucha, zaparć czy nudności. Daktyle to jedne z najsłodszych darów natury. Mają wysoką […]
Zimowa herbatka
Sezon zimowy nie należy do najprzyjemniejszych w roku. Dnie są krótkie i chłodne. Niechętnie wychodzimy z domu, dlatego powinniśmy sobie...
Makaron z warzywami i pieczarkami w wersji light
Dania makaronowe są jednymi z moich ulubionych. Są proste, szybkie i sycące, a do tego każde danie możemy dowolnie modyfikować. Makaron to...