Jajecznica z jarmużem
Zawsze staram się przemycić coś zielonego do mojego jedzenia. Ostatnio moim ulubionym śniadaniem jest jajecznica z jarmużem!
Jajka bogate w białko oraz tłuszcze nienasycone są doskonałym źródłem ważnych składników odżywczych, witaminy B6, B12 i witaminy D.
Jarmuż z kolei jest jednym z super liściastych warzyw, bogatym w błonnik, przeciwutleniacze, wapń, witaminy C i K, żelazo oraz szeroką gamę innych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Połączenie jarmużu z jajkiem stanowi pyszne, pełnowartościowe śniadanie, które doda Ci energii na cały poranek!
Co będzie Ci potrzebne:
- oliwa z oliwek
- jajka
- jarmuż
- sól
Jak wykonać jajecznicę z jarmużem?
Na średnim ogniu podgrzej łyżeczkę oliwy. Dodaj poszarpany (albo pokrojony) na małe kawałki jarmuż i podsmaż go około minuty. Wbij jajka, poczekaj chwilę aż białko się zetnie po czym rozmieszaj całość. Dodaj szczyptę soli.
Smacznego! 🙂
Powiązane wpisy
Smoothie bowl: owoce jagodowe z awokado
Potrzebujesz trochę lata w zimowe dni? Dodaj kolorów do swojego śniadania! Pyszne, pełnowartościowe smoothie w misce napełni Cię energią na...
Czekoladowo-orzechowy krem z daktyli
Bycie joginką to nie tylko praktyka asan i medytacja. Bycie joginką to przede wszystkim zdrowe i świadome funkcjonowanie na co dzień. Odnosząc to do odżywiania mamy połączenie zdrowego i świadomego jedzenia, które pozwala nam urozmaicić i napełnić słodyczą naszą dietę, bez bólów brzucha, zaparć czy nudności. Daktyle to jedne z najsłodszych darów natury. Mają wysoką […]
Zupa kalafiorowa z jarmużem
To wyjątkowo pyszne połączenie kalafioru z jarmużem doda Ci energii i naładuje mnóstwem witamin! Zarówno kalafior, jak i jarmuż należą do...