Makaron z warzywami i pieczarkami w wersji light
Dania makaronowe są jednymi z moich ulubionych. Są proste, szybkie i sycące, a do tego każde danie możemy dowolnie modyfikować.
Makaron to węglowodany, których nasz organizm ich potrzebuje. Oczywiście jedząc spore ilości makaronów z pewnością doda nam kilku kilogramów, ale węglowodany są dla nas paliwem w naszej codziennej diecie. Niezbędnym do utrzymania aktywności fizycznej i pracy naszych organów. Węglowodany odżywiają ciało i mózg oraz dostarczają organizmowi średnio 50-80% dziennego zapotrzebowania na energię.
Makaron pełnoziarnisty jest zwykle bogaty w błonnik, mangan, selen, miedź i fosfor. Makaron pełnoziarnisty posiada więcej błonnika i niektórych mikroelementów niż makaron rafinowany. Błonnik pomaga promować uczucie sytości i może pomóc w zmniejszaniu apetytu. Makaron rafinowany wzbogacony jest zwykle wyższą zawartością żelaza i witaminami z grupy B.
Makaron z warzywami jest sycącym, pełnowartościowym daniem, idealnym na obiad.
Co będzie Ci potrzebne:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula (pokrojona w kostkę)
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 200g pieczarek (umytych i pokrojonych)
- 2 papryka
- połówka brokuła (różyczki)
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 100 ml bulionu
- * opcjonalnie: 2 łyżki parmezanu, świeża pietruszka
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, szczypta kminu rzymskiego, szczytpa chilli
- 200g makaronu pełnoziarnistego
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu
- Na patelnię wlej i podgrzej oliwę, po czym dodaj cebulę i zeszklij, około 2 min.
- Dodaj pieczarki i podsmaż około 5 minut. Po czym dodaj paprykę i podsmaż około 3 minut. Na koniec dodaj brokuły. Wymieszaj i podsmaż wszystko na średnim ogniu.
- Dodaj śmietanę i bulion, wymieszaj wszystko, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut.
- Na koniec dodaj makaron i ser. Według uznania możesz wszystko razem chwilę podusić, żeby zgęstniał sos.
- Gotowe!
Powiązane wpisy
Jajecznica z jarmużem
Zawsze staram się przemycić coś zielonego do mojego jedzenia. Ostatnio moim ulubionym śniadaniem jest jajecznica z jarmużem! Jajka bogate w...
Hummus z ciecierzycy
Hummus to pasta o delikatnym sezamowym smaku, wywodząca się z bliskiego wchodu. Idealnie komponuje się z potrawami śródziemnomorskimi...
Kalafiorowe Curry
Kolejne z jednogarnkowych, zimowych dań. Jedno z tych super dań, które dobrze odżywia i syci, a przy tym jest lekkostrawne i małokaloryczne...