Smoothie bowl: owoce jagodowe z awokado

Potrzebujesz trochę lata w zimowe dni? Dodaj kolorów do swojego śniadania! Pyszne, pełnowartościowe smoothie w misce napełni Cię energią na cały poranek i przywróci trochę lata w szare, zimowe dni.

Smoothie bowl to nic innego jak koktajl w misce. Jest gęstszy od koktajlu, przez co możemy trochę dłużej cieszyć się jego smakiem! Smoothie bowl może być bazą dla muesli czy granoli i możesz do niego dodać swoje ulubione dodatki!

Pyszną michę zrobisz w kilka minut i możesz do niej zmiksować różne owoce. Tak jak w standardowym smoothie, ale z dużo mniejszą ilością płynów.
Dobrze jest dodać banana czy awokado, które dodają nam kremowej konsystencji.

Moja ulubiona wersja na śniadanie:

Co będzie Ci potrzebne (jedna porcja):

  • 1 szkl. owoców jagodowych (u mnie były to świeże borówki i mrożone truskawki)
  • 1/2 awokado
  • 1/4 mleka migdałowego (może być inne, lub woda)
  • łyżka syropu z agawy (możesz zastąpić miodem lub pominąć jeśli dodajesz białko)
  • 1 miarka białka waniliowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Owoce umyj i wrzuć do blendera. Dodaj białko lub syrop z agawy, i mleko. Zblenduj wszystko razem do uzyskania kremowej konsystencji po czym przełóż na miseczkę i udekoruj ulubionymi dodatkami, np. muesli, orzechy, chia, siemię lniane, owoce.

Smacznego! 🙂