Kalafiorowe Curry
Kolejne z jednogarnkowych, zimowych dań. Jedno z tych super dań, które dobrze odżywia i syci, a przy tym jest lekkostrawne i małokaloryczne.
Kalafior jest bogaty w białko i błonnik i jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw. Kalafiorowe curry to kalafior w wersji orientalnej połączony z marchewką i ziemniakami. Danie to jest bardzo proste do zrobienia i świetnie sprawdza się w chłodne dni.

Co będzie Ci potrzebne:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula (pokrojona w kostkę)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 2-3 marchewki (pokrojone w kostkę)
- mały kalafior (może być mrożony)
- 2-3 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
- kilka plasterków imbiru
- 1 litr bulionu
- przyprawy: 1 łyżka curry, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- puszka pomidorów w kawałkach
- pół szklanki soczewicy (możesz zamienić na ciecierzycę z puszki lub pominąć, ale wtedy danie będzie mniej gęste)
- puszka mleka kokosowego
- * opcjonalnie kolendra/ pietruszka
Przygotowanie:
- Do garnka wlej i podgrzej olej, po czym dodaj cebulę i zeszklij, około 2 min. Dodaj imbir i czosnek i chwilkę podsmaż.
- Dodaj marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, wymieszaj i podsmaż kilka minut.
- Do garnka dodaj kalafior i przyprawy. Wymieszaj wszystko i podsmaż całość przez chwilę. Na koniec dodaj pomidory z puszki, soczewicę, mleko kokosowe i jeszcze raz wymieszaj.
- Na koniec wlej bulion, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu mieszając.
- Gotowe! Curry możesz podawać z ryżem.
Powiązane wpisy
Smoothie bowl: owoce jagodowe z awokado
Potrzebujesz trochę lata w zimowe dni? Dodaj kolorów do swojego śniadania! Pyszne, pełnowartościowe smoothie w misce napełni Cię energią na...
Pieczone bataty z serem feta i suszonymi pomidorami
Pyszne bataty na obiad!! Kto nie lubi, koniecznie musi spróbować tego przepisu! Przepis wpadł mi w ręce kiedy bardzo nie chciało mi się...
Czekoladowo-orzechowy krem z daktyli
Bycie joginką to nie tylko praktyka asan i medytacja. Bycie joginką to przede wszystkim zdrowe i świadome funkcjonowanie na co dzień. Odnosząc to do odżywiania mamy połączenie zdrowego i świadomego jedzenia, które pozwala nam urozmaicić i napełnić słodyczą naszą dietę, bez bólów brzucha, zaparć czy nudności. Daktyle to jedne z najsłodszych darów natury. Mają wysoką […]