Zupa detox z soczewicy
Znasz to uczucie, kiedy jesteś przejedzony, ale głodny jednocześnie? Chętnie zjadłbyś coś dobrego, ale nie wiesz co?
Z pewnością coś pożywnego i lekkiego będzie najlepszym rozwiązaniem! Ja sama przygotowałam poświąteczną zupę detox. Łatwa w przygotowaniu, pyszna i lekka zupka idealna po świątecznym przejedzeniu.
Soczewica jest uznawana jako „super food”. Niskokaloryczna, bogata w żelazo i kwas foliowy. Jest znakomitym źródłem białka przez co sprawdzi się także u wegetarian.
Połączenie soczewicy z lekkim bulionem, polskimi warzywami i azjatyckimi przyprawami świetnie sprawdzi się jako odmiana po ciężkiej, świątecznej diecie.
Przygotowanie zupy zajmie Ci 10 minut, a gotowanie 30 min.
Do tego jest pyszna, sycąca i lekka!
Co będzie Ci potrzebne:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 szklanka zielonej soczewicy (możesz użyć dwie szklanki wybranej)
- łyżka oliwy
- sól / pieprz do smaku (1 lub 2 łyżeczki)
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka imbiru (możesz użyć świeżego imbiru)
- 1 litr bulionu (rosołu)
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 szklanka mleka kokosowego lub migdałowego (lub kilka łyżek 12% śmietany)
- 1 łyżka soku z cytryny
* opcjonalnie liście szpinaku / jarmużu
Przygotowanie:
W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmaż około minuty. Dodaj ziemniaki, podsmaż minutę, dodaj marchew i czosnek, wymieszaj wszystko razem i podsmaż około 5 minut (w razie potrzeby dodaj trochę oliwy).
Dodaj sól i pieprz i przyprawy (kurkuma, curry, papryka, imbir). Wymieszaj i podsmaż około 2 minut.
Dodaj soczewicę, wymieszaj i podsmaż chwilę, po czym dodaj bulion. Wymieszaj wszystko dokładnie i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu 25 min., po czym dodaj przecier pomidorowy (i szpinak / jarmuż, jeśli używasz) wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
Zdejmij zupę z palnika, dodaj mleko i sok z cytryny. Wymieszaj i podawaj.
Możesz przechowywać zupę do 5 dni w lodówce luz zamrozić.
Smacznego!
Powiązane wpisy
Ajurwedyjskie złote mleko
Złote mleko to tradycyjny ajurwedyjski napój na bazie mleka i mielonych przypraw orientalnych. Głównym składnikiem złotego mleka jest kurkuma...
Pieczone bataty z serem feta i suszonymi pomidorami
Pyszne bataty na obiad!! Kto nie lubi, koniecznie musi spróbować tego przepisu! Przepis wpadł mi w ręce kiedy bardzo nie chciało mi się...
Makaron z warzywami i pieczarkami w wersji light
Dania makaronowe są jednymi z moich ulubionych. Są proste, szybkie i sycące, a do tego każde danie możemy dowolnie modyfikować. Makaron to...