Hummus z ciecierzycy

Hummus to pasta o delikatnym sezamowym smaku, wywodząca się z bliskiego wchodu. Idealnie komponuje się z potrawami śródziemnomorskimi, chlebkiem pita, ale nie tylko. Hummus świetnie sprawdzi się jako baza do dressingów, sosów a także jako dip do warzyw. Jest lekki smaczny i zdrowy.

Hummus to połączenie ciecierzycy z pastą sezamową Tahini. Wykonanie jest bardzo proste, możesz je przygotować z suchej ciecierzycy, lub użyć tej ze słoiczka. Hummus jest doskonałym źródłem białka roślinnego, przez co ​​jest doskonałą opcją dla wegetarian i wegan.

Hummus jest bogaty w żelazo, kwas foliowy, fosfor i witaminy z grupy B- wszystkie są ważne dla wegetarian i wegan. Dodatkowo ciecierzyca jest doskonałym źródłem błonnika, który reguluje procesy trawienne. Błonnik z ciecierzycy sprzyja rozwojowi zdrowych bakterii jelitowych, które odżywiają komórki jelitowe.

Co będzie Ci potrzebne:

  • 1 szkl. ciecierzycy suszonej (lub słoik gotowanej)
  • 1 cytryna
  • 1/4 szkl. pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka łyżek wody
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jeśli używasz suszonej ciecierzycy zamocz ją na noc w wodzie. Na drugi dzień odlej wodę, opłucz i gotuj w osolonej wodzie ok. 1,5h. Odcedź i opłucz pod zimną wodą. Pastę tahini wrzuć do blendera lub zblenduj w misce na gładką masę (możesz dodać odrobinę wody). Po czym dodaj sok z cytryny, czosnek i oliwę. Zblenduj do uzyskania jednolitej masy (jeśli całość jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody) po czym dodaj ciecierzycę i zblentuj wszystko na jedną masę. Pod koniec dodaj kmin rzymski, sól i pieprz.

Gotowe!

Przechowuj hummus w pojemniczku z zamknięciem lub w słoiczku, w lodówce do 5 dni.