Hummus z ciecierzycy
Hummus to pasta o delikatnym sezamowym smaku, wywodząca się z bliskiego wchodu. Idealnie komponuje się z potrawami śródziemnomorskimi, chlebkiem pita, ale nie tylko. Hummus świetnie sprawdzi się jako baza do dressingów, sosów a także jako dip do warzyw. Jest lekki smaczny i zdrowy.
Hummus to połączenie ciecierzycy z pastą sezamową Tahini. Wykonanie jest bardzo proste, możesz je przygotować z suchej ciecierzycy, lub użyć tej ze słoiczka. Hummus jest doskonałym źródłem białka roślinnego, przez co jest doskonałą opcją dla wegetarian i wegan.
Hummus jest bogaty w żelazo, kwas foliowy, fosfor i witaminy z grupy B- wszystkie są ważne dla wegetarian i wegan. Dodatkowo ciecierzyca jest doskonałym źródłem błonnika, który reguluje procesy trawienne. Błonnik z ciecierzycy sprzyja rozwojowi zdrowych bakterii jelitowych, które odżywiają komórki jelitowe.
Co będzie Ci potrzebne:
- 1 szkl. ciecierzycy suszonej (lub słoik gotowanej)
- 1 cytryna
- 1/4 szkl. pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka łyżek wody
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jeśli używasz suszonej ciecierzycy zamocz ją na noc w wodzie. Na drugi dzień odlej wodę, opłucz i gotuj w osolonej wodzie ok. 1,5h. Odcedź i opłucz pod zimną wodą. Pastę tahini wrzuć do blendera lub zblenduj w misce na gładką masę (możesz dodać odrobinę wody). Po czym dodaj sok z cytryny, czosnek i oliwę. Zblenduj do uzyskania jednolitej masy (jeśli całość jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody) po czym dodaj ciecierzycę i zblentuj wszystko na jedną masę. Pod koniec dodaj kmin rzymski, sól i pieprz.
Gotowe!
Przechowuj hummus w pojemniczku z zamknięciem lub w słoiczku, w lodówce do 5 dni.
Powiązane wpisy
Jajecznica z jarmużem
Zawsze staram się przemycić coś zielonego do mojego jedzenia. Ostatnio moim ulubionym śniadaniem jest jajecznica z jarmużem! Jajka bogate w...
Pieczone bataty z serem feta i suszonymi pomidorami
Pyszne bataty na obiad!! Kto nie lubi, koniecznie musi spróbować tego przepisu! Przepis wpadł mi w ręce kiedy bardzo nie chciało mi się...
Czekoladowo-orzechowy krem z daktyli
Bycie joginką to nie tylko praktyka asan i medytacja. Bycie joginką to przede wszystkim zdrowe i świadome funkcjonowanie na co dzień. Odnosząc to do odżywiania mamy połączenie zdrowego i świadomego jedzenia, które pozwala nam urozmaicić i napełnić słodyczą naszą dietę, bez bólów brzucha, zaparć czy nudności. Daktyle to jedne z najsłodszych darów natury. Mają wysoką […]