Egzotyczna zupa ze słodkich ziemniaków

Słodkie ziemniaki są jednymi z moich faworytów. W tym daniu świetnie połączyły się z mlekiem kokosowym i imbirem, tworząc wyjątkowo pyszne, orientalne danie.

Nazwałam zupkę egzotyczną, ponieważ smakuje jak wakacje na cudownej wyspie. Jedząc ją możesz na chwilę przenieść się do klimatu orientu 🙂

Zupa egzotyczna jest prosta w przygotowaniu, a produkty zapewne masz w domu. Jej przygotowanie zajmie Ci 5 minut i będzie gotowa do zjedzenia w pół godziny.

Co będzie Ci potrzebne:

  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub oliwy)
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • ząbek czosnku (zmielony)
  • łyżka imbiru (świeży tarty)
  • 3 słodkie ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę 1-2 cm)
  • pół puszki mleka kokosowego
  • 2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej i podgrzej olej, po czym dodaj pokrojoną w piórka cebulę i zeszklij, około 2min. Dodaj czosnek i starty imbir, wymieszaj i podsmaż około minuty.
  2. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, dodaj odrobinę soli i podsmaż przez chwilę.
  3. Wlej bulion i mleko kokosowe. Zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Po ugotowaniu zblenduj zupę na krem.
  5. Możesz podawać z prażonym słonecznikiem. Jak zrobić? Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oliwy i wrzuć do niej garść słoneczniku. Przesmaż po pół minuty na każdą stronę, oprósz solą i gotowe!

Smacznego! 🙂

Możesz przechowywać w lodówce do 5 dni.