Zupa kalafiorowa z jarmużem
To wyjątkowo pyszne połączenie kalafioru z jarmużem doda Ci energii i naładuje mnóstwem witamin!
Zarówno kalafior, jak i jarmuż należą do rodziny kapustowatych, bogatych w białko, błonnik oraz substancje przyczyniające się do usuwanie toksyn z organizmu, przez co są uznawane za jedne z najzdrowszych roślin.
Kalafior i jarmuż są niskokaloryczne i zawierają prawie wszystkie witaminy i minerały, których potrzebujesz każdego dnia. Dodatkowo chronią Twoje komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami i stanami zapalnymi, przez co jest świetny w sezonie przeziębień i grypy.
Zupa jest pyszna, zdrowa i pożywna, a przygotowanie jej bardzo proste!
Co będzie Ci potrzebne:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula (pokrojona w kostkę)
- 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 3-4 marchewki (pokrojone w kostkę)
- mały kalafior (może być mrożony)
- 1 litr bulionu
- dwie garści liści jarmużu (pokrojone) *może być szpinak
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca (zamocz w gorącej wodzie ok. 5 min)
Przygotowanie:
- Do garnka wlej i podgrzej olej, po czym dodaj cebulę i zeszklij, około 2 min. Dodaj marchewkę i czosnek, wymieszaj i podsmaż około minuty.
- Dodaj kalafior, wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
- Wlej bulion, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 min. pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszając.
- Nerkowce i szklankę zupy zblenduj w osobnym naczyniu, po czym dodaj do garnka z zupą.
- Ręcznym blenderem możesz zmiksować całą zupę do wybranej formy (ja lubię kawałki warzyw w zupie, ale możesz zmiksować na krem)
- Dodaj posiekane liście jarmużu i gotuj na małym ogniu około 10 minut (używając szpinaku skróć czas do ok. 2 minut).
- Dopraw solą i pieprzem do smaku
- Podawaj z pieczywem lub ryżem.
Smacznego!
Możesz przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić.
Powiązane wpisy
Hummus z ciecierzycy
Hummus to pasta o delikatnym sezamowym smaku, wywodząca się z bliskiego wchodu. Idealnie komponuje się z potrawami śródziemnomorskimi...
Zupka tajska z zielonym curry, warzywami i krewetkami
Tajska zupka z zielonym curry jest jedną z moich ulubionych zup. Delikatne połączenie słodkiego mleczka kokosowego z pikantnym zielonym curry i...
Smoothie bowl: owoce jagodowe z awokado
Potrzebujesz trochę lata w zimowe dni? Dodaj kolorów do swojego śniadania! Pyszne, pełnowartościowe smoothie w misce napełni Cię energią na...